“Back to the school” için fark edilebilir işler yapmak
Reklam bütçenle rakipleri zengin etmek istemiyorsan neyi neden yaptığını bilmelisin. Marka olmak için önce fark edilecek, sonra ayrışacaksın. Yani, umarım…
Haftaya okullar açılıyor. Bu günler markaların “back to the school” kampanya dönemi.
Her yerde benzer reklamlar var. “Yaşasın okullar açıldı!” diye koşuşan çocuklar, defter, kalem, silgi ve gülümseyen bir kız çocuklu görseller. Okul alışverişini gel bizden yap diyen ayakkabıcılar, kırtasiyeler, marketler hep benzer şeyleri söylüyor.
Akılda kalıcı iş, ayrışan bir marka var mı? Ben pek denk gelmedim. Varsa yorum olarak atın birlikte değerlendirelim. İşin üzücü olanı benzer işler için milyonluk reklam satın almaları yapıyorlar. Benzerliğin sıkıntısını daha önce de yazmıştım. Böyle iletişimler sadece kategori liderlerine, dağıtım ağı güçlü olana yarar.
Okul açılıyor, ayakkabı al reklamını gören kategori lideri ayakkabı zincirine gider. Defter, kalem ve silgi reklamı, üç harflileri zengin eder.
Peki ne yapmalı?
Herkes minnoş minnoş çocuklar gösterip “haydi okula!” diyor. Aileler, çocuklar sevgi çemberi oluşturmuşlar keyifle alışveriş yapıyorlar. Dünyanın en sıkıcı işleri. O zaman alta “bim bam bom” müzik ekleyelim…
Böyle iletişim zamanları bence rüzgârı karşıya alıp yelkenleri şişirme zamanı. Herkesin yaptığının tersini yapmak ve ayrışmak müthiş bir fırsat. Hızlıca bir film uyduralım mı birlikte?
“Kamera arabanın ayakkabı izleri ile kirlenmiş arka koltuğunu ve sağda solda atılmış çöplerine pan yapıyor. Evin duvarına zoom yapıyoruz, üzeri karalamalarla dolu. Gözümün önüne havuzda sürekli su tabancası ile kafasına su sıkılan mutsuz bir baba geliyor. Evde, koltuktan koltuğa atlayan çocuklar ve iş yapmaya çalışan bir anne. Sonra bir zil sesi ve mutlu bir dış ses geliyor: “Yaşasın okullar açıldı!”. Annenin ve babanın yavaş yavaş gülümsediğini görüyoruz. Mesajımızı veriyor pack shot’ı görüyoruz. Hemen sonrası anne babanın arabadan çocukları okula atıp uzaklaştıkları bir sahne daha.”
Filme, hikâyeye, reklama takılmayın. Benzer işler var. 5 dakikada örnek olsun diye yazdım, geçtim. Markaya göre, iletişim stratejisine göre hikâye değişir. Akış, planlar, göndermeler, mutsuzluklar ve final değişir. Derdim izleyenlerin dikkatini çekecek, içten içe hissettikleri “çocuklardan kurtuluyoruz” iç görüsüne oynayacak, minnoşluğa karşı, farklı bir şeyler yapmak. Dozu markaya göre artar, markaya göre azalır. Ama diğerlerinden farklı olur. Akıntıda, kalabalıkta kaybolmaz. Fark edilir.
Para sizi ayrıştırdığı zaman reklama ödenir. Aksi durumlar rakiplere yarar. Boşa para yakarsınız. Sizi fark edilebilecek fikirlere yatırım yapın. Ayrışmayacaksanız marka işlerine kalkışmayın.
Benim Mesaj : Çocukların Bu yıl hayallerine bir adım daha yaklaşmanın verdiği mutluluk huzur. Mağazanın da onlara verdiği uygun fiyatlı ürenler ile destek olması. Hep birlikte başarı hikayelerine, hayallerine ortak olması. Bunun tersi de olabilir. Bu zorlukları çekmiş büyümüş başarmış birinin küçüklüğünü hatırlayıp bu karakterlere maddi destek vermesi askıda kırtasiye burs vs. Veya Kendi anılarını hatırlayıp o heyecanla çocuklarıyla alışverişe gitmesi .
1. Hayallere Giden Yolculuk
Görsel: Ayşe, sırtında eski bir okul çantasıyla dağda koyun güderken, uzaklara dalmış bir şekilde hayal kuruyor. Metin: "Ayşe'nin hayali doktor olmak. Her yeni okul yılı, onu hayaline bir adım daha yaklaştırıyor. Hayallerinize giden yolda en iyi yol arkadaşınız biziz. Yeni kırtasiye ürünlerimizle bu yıl da yanınızdayız."
2. Geleceğin Öğretmeni Mehmet
Görsel: Mehmet, elinde bir süpürgeyle çöpleri toplarken, bir yandan defterine öğretmen gibi ders anlatıyormuş gibi çizim yapıyor. Metin: "Mehmet'in hayali öğretmen olmak. Bu yıl, onun için bir adım daha atma zamanı. Hayallerini gerçekleştirmesine destek olacak kırtasiye ürünleri burada. Birlikte başaracağız."
3. Hüseyin’in Renkli Dünyası
Görsel: Hüseyin, kaportacıda çalışırken bir yandan da boya kalemleriyle kağıda resim çiziyor. Metin: "Hüseyin’in hayali resim öğretmeni olmak. Her çizdiği resim onu hayaline bir adım daha yaklaştırıyor. Hüseyin gibi tüm çocuklar için en iyi kırtasiye ürünlerini sunuyoruz."
4. Cesur Ahmet
Görsel: Ahmet, sokakta mendil satarken bir itfaiyecinin yangını söndürmesini izliyor ve hayranlıkla bakıyor. Metin: "Ahmet'in hayali itfaiyeci olmak. Onun cesur adımlarını atarken ihtiyaç duyduğu kırtasiye malzemeleri burada. Hayallerini birlikte gerçekleştirelim."
5. Her Çocuk Bir Kahraman
Görsel: Tüm çocuklar, okul önlüğü giymiş, ellerinde kitap ve defterlerle okula doğru neşeyle koşuyorlar. Metin: "Her çocuk, bir hayalin peşinde koşan küçük bir kahraman. Bu yıl okula dönerken hayallerine bir adım daha yaklaşacaklar. Onlara en iyi kırtasiye ürünleriyle destek olun. Çünkü her hayal, bir adımla başlar."